Сироватковий протеїн (його ще називають протеїн whey і навіть просто сироватка) є найпопулярнішим видом протеїнових добавок в спортивному харчуванні. Це один з видів білка, що містяться в молоці (другий - це казеїн). Протеїн сироватковий складається з глобулярних білків, багато з яких мають виняткову цінність для організму.
Переваги
«Сироватка» в спортивному харчуванні користується великою популярністю оскільки має явні переваги в порівнянні з іншими видами протеїну: у неї швидка расщепляемость і засвоюваність, а також в ній присутні всі важливі для організму амінокислоти - за амінокислотним профілем сироватковий білок найбільш близький до м'язових тканин.
У багатьох видах спорту сироватковий білок застосовують для відновлення після тренування, для росту м'язів, також він є важливою добавкою для коригування дієти при схудненні. Його вживання позитивно впливає на імунну систему і на організм в цілому.
З чого виготовляється сироватковий протеїн?
Сама назва говорить про те, що для його виготовлення використовується молочна сироватка. Якщо раніше цей побічний продукт виробництва сирів не мав широкого використання, то зараз, завдяки сучасним технологіям обробки, з нього виділяють цінну речовину.
Фільтрація сироватки через мембрани з отворами мікронного розміру залишає білкові фракції. Подальша очищення і висушування виробляються так, що їх структура не руйнується, тобто зберігаються їх натуральні корисні якості. На виході виходить концентрат сироваткового білка у вигляді порошку.
Застосування методів іонного обміну або тривалої фільтрації дає ізолят сироваткового протеїну (або простіше протеїн ізолят). Метод гідролізу, при якому довгі молекули білка розщеплюються на більш короткі фрагменти, дає гідролізований білок, званий гідролізат протеїну.
Ці три види відрізняються ступенем очищення і, отже, вмістом білка:
Застосування
Whey протеїн, який легко і швидко засвоюється, ідеально підходить для прийому після тренування. Цей короткий період, близько 2 годин, коли організм здатний засвоювати більше поживних речовин, називають «білково-вуглеводним вікном». Також сироватково-протеїнових добавка допоможе наповнити організм енергією в проміжок між основними прийомами їжі.
Людям, у яких є непереносимість лактози, не слід приймати цей вид білка, для них альтернативними варіантами є інші види протеїну (м'ясний, соєвий). Для спортсменів з частковою непереносимістю лактози є вибір: whey protein з великою кількістю білка (протеїн ізолят, гідролізат протеїну) або сироватка з додаванням ферменту лактази.
У нашому інтернет-магазині Ви можете купити сироватковий протеїн відомих виробників. Він забезпечить повноцінне відновлення після тренувань і ефективне зростання м'язової маси. У нас краща пропозиція і ціни на сироватковий протеїн!
Топ 5 протеїнів на нашому сайті: