Казеїн в спортивному харчуванні є основою для багатьох протеїнових сумішей. Це вид молочного білка, продукт, одержуваний при ферментному сгущення молока. За популярністю серед атлетів він займає друге місце після сироваткового протеїну.
Абсолютно незаслужено казеїновий протеїн стоїть в тіні свого основного конкурента, сироватки. Деякі вважають недоліком великий час засвоєння казеїну, але потрібно знати, що з ним відбувається в організмі.
У шлунку починається дія травних кислот, і казеїн згортається, саме тому його засвоєння сповільнюється. При цьому відбувається його безперервне і рівномірне розщеплення, і організм тривалий час отримує необхідні амінокислоти. Перевага казеїнового протеїну полягає в тому, що він забезпечує енергетичне підживлення м'язів на тривалий період.
Відомо, що білок коров'ячого молока на 80% складається з казеїну, інші 20% це сироватковий білок. Промислові методи виробництва казеїну можуть використовувати ультрафільтрацію, і в цьому випадку виділяється міцелярно казеїн, а також ферментні осадження за допомогою кислот, що дає казеїнат кальцію.
Казеїнат кальцію вважається самим "повільним" білком, також багатьох бентежить те, що при його виробництві використовується хімія. Міцелярно казеїн проводиться більш щадним методом, що дозволяє зберегти структуру білка, і він є більш предпочительнее, хоча і дорогим. Міцелярно казеїн має більше позитивних відгуків: рідше викликає розлади травлення, що не клейкий, має кращу розчинність і приємніший смак.
Казеїн - відмінне джерело білка для будь-якого виду спорту. Його важливо приймати для відновлення м'язів, зростання м'язів, а так само для коректування дієти при схудненні (казеїн пригнічує відчуття голоду). У порівнянні з сироваткою і іншими видами протеїну, казеїн дає більшу ситість. Його часто використовують люди з активним способом життя, коли їм треба зробити перекус між прийомами їжі.
Казеїновий білок можна вживати у всіх видах спорту і фітнесі.
Він не підходить людям з непереносимістю лактози, але його можна приймати в разі часткової непереносимості, так як в казеине лактози набагато менше, ніж в сироватковому протеїні. Казеїновий протеїн буде незамінний для тих, хто з яких-небудь причин не може приймати яєчний або яловичий білок.
Читайте на тему: